1. Somut Olmayan Kültürel Mirası Somutlaştırmak Çocuk Kongresi Büyük Bir Coşkuyla Başladı
1. Bilim ve Sanat Merkezi Öğrencileri Arası Sosyal Bilimler Proje Yarışması ve Çocuk Kongresi Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mithat Özsan Amfisi´nde gerçekleşti.
1. Bilim ve Sanat Merkezi Öğrencileri Arası Sosyal Bilimler Proje Yarışması ve Çocuk Kongresi Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mithat ÖzsanAmfisi´nde gerçekleşti. 19 ildeki 20 Bilim ve Sanat Merkezi´nden 21 danışman öğretmen, 50 üstün zekalı öğrencinin 37 proje ile katıldığı ´Somut Olmayan Kültürel Mirası Somutlaştırmak´ konulu organizasyonun açılış konuşmasını İl Milli Eğitim Müdürümüz Mehmet Ali Selamet yaptı. Müdürümüz konuşmasında Adana´da bir ilki başlatmanın heyecanını yaşadıklarını kaydetti. Kendilerine destek veren kişi ve kurumlara teşekkür eden Müdürümüz, konuşmasına şöyle devam etti: "Bu Adana´da bir ilk; burayı uluslararası bir organizasyon haline getirebiliriz. Bir düşünür, ´Sizin öyle hayalleriniz olmalı ki, meyveleri 100 sene sonra ortaya çıksın.´ diyor. Tohum en verimli zamanında atılmıştır. İnşallah bu tohumlar bire on veya yüz verecek. Başka bir bir mütefekkir, ´Acele ettim, kışta geldim. Sizler cennet asa bir baharda geleceksin.´ diyordu. Belki biz bu birliktelikleri bulamadık; kavga, gürültü ortamında büyüdük. Ama çocuklarımız öyle bir cennet asa bir baharda gelecek ki herkes şaşıracak. Bunun ilki olan buradaki çocukları kutluyorum." dedi.
UNESCO Türkiye Milli Komitesi Üyesi Prof. Dr. Muhtar Kutlu, entelektüel çevrelerden sade vatandaşlara bütün kesimlere herkesin ´kültürümüz ölüyor´ kaygılarını dile getirdiğini vurguladı. Bu kültürün kaybolmaması için UNESCO´nun uluslararası toplumla 2003´te ´Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi´ni imzaladığını dile getiren Kutlu, Türkiye´nin bu sözleşmeye 2006´da taraf olduğunu açıkladı. O tarihten itibaren UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Komitesi´nin çalışmalara başladığını hatırlatan Kutlu, şöyle devam etti: "Bu alanın yürütücü organı Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İl Kültür Müdürlükleri´nde oluşturulan komisyonlardır. Çalışmalar önce ulusal planda, somut olmayan kültürel mirasın envanterini çıkarmak. Elbette uluslararası toplum ´Kültürümüz yok mu oluyor?´ sorusuna bu sözleşme ile cevap veriyor. Ülkemiz için de çok hayati bir mesele. Bu kültürün korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması çok değerlidir. Bu konuda en büyük eksiğimiz somut olmayan kültürel mirasımızı eğitim sistemine entegre edebilmektir." dedi.
Çocuk Kongresi´nde ´Somut olmayan kültürel mirası somutlaştırmak´ temasının ele alınmasının eğitim sisteminde bir duyarlılık ve farkındalığa sebep olacağını anlatan Kutlu, bu yüzden etkinliği çok kıymetli bulduklarını söyledi. Kutlu, somut olmayan kültürel mirasın eğitim sistemine adapte edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Vali Yardımcısı Dr. Mehmet Ali Özkan ise ülke genelinde okuma–yazmada 67. sırada olan Adana´da son bir yılda 151 bin ev ziyaret edilerek, tabloda 25. basamağa çıkıldığını ifade etti. Özkan, "İşe yaramaz diye tabir edilen çocukların elinden tutulmadığı sürece zorlukların üstesinde gelinmeyeceğini herkes biliyor. Güzel bir sürece girdik. Şu anda 59 yaşındaki vatandaşlarımıza bile okuma–yazma öğretiyoruz. 151 bin kişinin yüzde 90´ına ulaştık. Ümitvarız; çocuklarımız var oldukça kültürel mirasımız yok olmayacaktır. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.
ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibarda, bugüne kadar sayısız toplantının yapıldığı salonda alışılmışın dışında küçük bilim adamlarına ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Açılış konuşmalarından sonra çocuklar oturumlarda projelerini sundular.