ARGE Projelerimiz
Müdürlüğümüz ve Çukurova Teknokent arasında yapılan protokol ile merkez ve diğer ilçelerle çevre illerde bulunan okul ve kurumlardan Çukurova Teknokent Yönetim ve Kuluçka Merkezinde bulunan atölye, laboratuvar ve çalışma istasyonlarına 85 kurumdan 2100 ziyaretçi kabul edilmiştir.
"Okulun Dışında, Eğitimin İçinde" sloganıyla uygulanmaya konulan "Adana Okul Dışı Öğrenme Programı" kapsamında Adana Müze Kompleksi, Çukurova Üniversitesi UZAYMER, Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi, Yüreğir Bilim Merkezi, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yer alan şehitlik ve müzeler, Yüreğir Belediyesi Bilim Merkezi gibi öğrenme mekânlarında okul dışı öğrenme etkinliklerine 697 okul 22 bin 853 öğrenci ile katılım sağlamıştır.
TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı Doğa ve Bilim Okulları çağrısı kapsamında desteklenen ve müdürlüğümüz tarafından bu yıl üçüncüsü yürütülen "Aynada Bir Bilim İnsanı Görüyorum 3" projesinin ilk dönem eğitimleri 30 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Proje kapsamında öğrencilerimiz beş gün süresince astronomi, mühendislik, botanik, origami, drama, zeka oyunları ve izcilik alanlarında eğitim alarak okullarına birer bilim elçisi olarak dönmüşlerdir.
ASKE Projelerimiz
* Öğretmenimi Dinliyorum
Proje kapsamında İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Yaşar KOÇAK başkanlığında İl Millî Eğitim Müdür Yardımcılarımız ve Şube Müdürümüz ile öğretmenler bir araya gelmektedir. Müdürlüğümüz bünyesinden gönüllülük esasına göre belirlenen öğretmenler, toplantıda eğitime dair görüş ve önerilerde bulunmakta, sorular sormakta, şikâyetlerini dile getirmekte ve deneyimlerini birbirlerine aktarma imkânı bulmaktadırlar.
* Söz Sende Öğretmenim
"Söz Sende Öğretmenim" sloganıyla öğretmenlerin anılarını, gözlem, bilgi, birikim ve tecrübelerini veli, öğrenci ve diğer öğretmenlerle paylaşmaları amacıyla paylaşım platformu oluşturulmuştur. Bu doğrultuda katılımcılara ilham, yeni fikirler ve heyecan veren konuşmalar yapabilecek öğretmenler belirlenerek izleyiciyle bir araya getirilmektedir. Böylece katılımcılara heyecan verici deneyimler, beklenmedik bağlantılar, olağandışı görüşler ve güçlü ilham kaynakları sağlanmaktadır. Etkinlikte öğretmenden yöneticiye, veliden öğrenciye tüm paydaşlar yer almaktadır. Faaliyet Adana ilindeki tüm öğretmenleri, yöneticileri, öğrenci ve velileri kapsamaktadır. Bu faaliyetteki amacımız Adana eğitimini değiştirebilecek güce sahip fikirleri, becerileri paylaşmak; birlikte gülmek, tutku ve kahkahaya ortak olmaktır. 24 Kasım Öğretmenler Günü kapsamında gerçekleştirdiğimiz etkinliğimiz, müzik dinletisiyle birlikte yedi öğretmenimizin yapmış olduğu çeşitli sunumlardan oluşmuştur.
Teknofest Başarılarımız
Toplum genelinde teknoloji ve bilime duyarlılığı pekiştirmeyi, bilim ve mühendislik alanlarında yetişmiş insan kaynağını artırmayı hedefleyen TEKNOFEST tarafından düzenlenen 39 farklı kategorideki yarışmalara, ilimizden 1286 proje ile başvuruda bulunulmuştur. 93 takımımız finallere davet edilmiş, Samsun'da yapılan değerlendirmeler sonucunda takımlarımız 12 adet derece ve çeşitli ödüller kazanmıştır.
2021-2022 Öğretim Yılı Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) çerçevesinde Türkiye derecesine giren okul idareci, rehber öğretmen ve öğrencilerimiz Adana Valimiz Sayın Dr. Süleyman ELBAN tarafından da ödüllendirilmiştir.
Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Yaşar KOÇAK'ın katıldığı törende Ar-Ge tarafından bilgilendirme ve video sunumu gerçekleştirilmiştir.
KOD 01 Adana Robotik ve Kodlama Kapasite Geliştirme Programı
Adana İl Millî Eğitim Müdürlüğü olarak "Robotik ve Kodlama" alanındaki etkinliklerin bir bütün olarak yürütülmesi için yapılan çalışmaların kapasite ve etki alanını genişletmeyi amaçlamaktayız.
KOD 01 Adana Robotik ve Kodlama Projesi, ilimizde bulunan tüm resmi ve özel anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerdeki öğrenciler ile aynı okullarda görev yapan öğretmenlerimizi kapsamaktadır.
Söz konusu proje kapsamında ilimizde bulunan 28 bin 206 öğretmen ve 386 bin 925 öğrencimiz, robotik ve kodlama eğitimi alarak 526 atölye ile geleceğin kod okur yazarı bireyleri olarak dijital dönüşüm sürecine hazırlanmıştır.
KOD 01 Adana Robotik ve Kodlama Kapasite Geliştirme Programı kapsamında "KOD 01 Adana Robotik ve Kodlama Şenliği" Yüreğir Serinevler Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleştirilmiştir. Şenliğe, bütün ilçe millî eğitim müdürlüklerimize bağlı okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri 600'den fazla proje ile katılmıştır.
Erasmus Projelerimiz
Erasmus Akreditasyonu Mesleki Eğitim Akreditasyon konsorsiyumunda yer alan Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerimizin Yiyecek İçecek Hizmetleri alanından dört ve Çocuk Gelişimi alanından üç olmak üzere yedi öğrencimiz üç ay süreyle Portekiz'de "Uzun Dönem Öğrenci Hareketliliği" adı altında staj faaliyetlerini gerçekleştirmişlerdir. Bunun yanı sıra Beş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini temsil eden beş öğretmenimizin katılımıyla Almanya Berlin'de personel hareketliliği faaliyeti gerçekleştirilmiştir.
Yetişkin Eğitimi Akreditasyonu projemizde 12 halk eğitimi merkezi ve Adana Olgunlaşma Enstitüsü'nden oluşan 13 kurum ile konsorsiyum ortaklığımız kapsamında 2022 yılı içerisinde iki kurs ve iki iş başı gözlem hareketlilikleri faaliyetleri gerçekleştirilmiştir.
Atina, Roma ve Prag'da gerçekleşen yurt dışı eğitim hareketliliklerinde toplamda 24 öğretmenimiz kurs faaliyetine, 14 öğretmenimiz ise işbaşı gözlem faaliyetine katılım sağlamıştır.
Müdürlüğümüzün Okul Eğitimi Erasmus Akreditasyonu faaliyetleri için okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere toplam 60 kurumumuzdan 48 öğrenci ve 74 personelimize ulus ötesi hareketlilik fırsatı sunulmak üzere 173 bin 561 Avro tahsis edilmiştir. Fiilen Mayıs 2021'de başlayan Okul Eğitimi Akreditasyon Programı kapsamında farklı okul tür ve kademelerinden 33 öğretmen ve 36 öğrencimizin hareketlilik faaliyetleri gerçekleştirilmiş, 2023 Haziran ayında tamamlanmak üzere 12 öğrenci ve 43 öğretmenimizin hareketlilik faaliyetleri planlanmıştır.
Çukurova Kalkınma Ajansı ile Ortak Çalışmalarımız
* P4C-Çocuklar için Felsefe Uygulayıcı Eğitimi
Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başvurusu yapılan P4C (Philosophy For Children) - ÇOCUKLAR İÇİN FELSEFE UYGULAYICI EĞİTİMİ teknik destek proje başvurusu Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından kabul edilmiş olup, proje kapsamında ilimizden 64 öğretmenimiz 5'er günlük eğitimlerden yararlanmıştır.
* Oyun Terapisi Eğitici Eğitimi
Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından başvurusu yapılan ve Çukurova Kalkınma Ajansı'nın 2022 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında kabul edilen "Dezavantajlı Konumdaki Çocukların Eğitimine Yönelik Oyun Terapisi Eğitici Eğitimi" teknik destek projemizle; ilimizin dezavantajlı bölgelerinde görev yapan 80 rehber öğretmenimiz seçilerek iki grup halinde 5'er günden 30'ar saat "Oyun Terapisi Eğitici Eğitimi" almaları sağlanmıştır.
Oyun Terapisi Sınıfı; Projemiz kapsamında eğitim alan rehber öğretmenlerimiz kurumlarındaki iç dinamikleri harekete geçirerek öz kaynaklarla Oyun Terapi Odaları kurulmasına öncülük yapıp alınan eğitimin uygulama alanını oluşturmuşlardır. Projemiz kapsamında ilimizde ilk "Oyun Terapi Odası" İsmail Hazar Anaokulunda kurulmuştur.