ADANA İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İL EĞİTİM TARİH MÜZESİ’NİN AÇILIŞI VALİMİZ SAYIN DEMİRTAŞ’IN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İL EĞİTİM TARİH MÜZESİ’NİN AÇILIŞI VALİMİZ SAYIN DEMİRTAŞ’IN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ


İL EĞİTİM TARİH MÜZESİ’NİN AÇILIŞI VALİMİZ SAYIN DEMİRTAŞ’IN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ


Adana İl Eğitim Tarih Müzesi, Adana Erkek Anadolu Lisesi’nde Düzenlenen Törenle Açıldı.


Valimiz Sayın Mahmut Demirtaş’ın katılımıyla düzenlenen törene Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Vali Yardımcısı Mustafa Yavuz, Seyhan Kaymakamı Şenol Bozacıoğlu,  Yüregir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, İl Milli Eğitim Müdürümüz Turan Akpınar ile çok sayıda öğretmen ve öğrenci katıldı. 

Programın açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürümüz Turan Akpınar, “Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından geçmiş yıllara ait ders kitapları ve eğitim materyalleri, tarihi doküman, yayın, kitap, dergi, rehber, broşür, katalog, fotoğraf ve video filmlerin yer alacağı "Eğitim Tarihi Müzeleri" kurulması planlanmıştır.

1883 yılında Askeri Rüştiye olarak eğitime açılan, bugün Anadolu’da kurulan ilk tam teşkilatlı mektep ünvanını taşıyan; 1885’te İdadi, 1889’da yatılı idadi ve 1907’de Sultani’ye dönüştürüldükten sonra, 1932 yılında Adana Erkek Lisesi adını alan bu tarihi kurumumuzda, Valiliğimiz tarafından Adana Eğitim Tarihi Müzesi’nin açılması uygun görülmüştür.

Bakanlığımızın, “Okul Müzeleri Yönetmeliği” kapsamında kurulum çalışmalarına başladığımız Adana Eğitim Müzesi ile milli, manevi ve kültürel değerleri benimseyen, koruyan ve geliştiren, sanat ve kültür eserlerini tanıyan, mantık ve beğeni duygusu gelişmiş bireyler yetiştirmeyi hedeflemekteyiz.  “ dedi.

Eğitim ortamlarının okulların dışına taştığını, başta kütüphaneler, laboratuvarlar, atölyeler olmak üzere eğitim gezileri ve eğitim müzeleri de eğitim pedagojisi açısından büyük önem arz ettiğini ifade eden Akpınar, “Teknolojinin eğitim altyapısına sunduğu katkılar, z-kütüphaneler, internet portalları, tabletler de eğitimin en önemli parçası haline gelmiştir. Çağın getirdiği teknoloji nimetlerine rağmen; yerinde, yaparak, yaşayarak, görerek öğrenmenin, öğrencilere ömür boyu unutmayacakları deneyimler kazandırdığı da yadsınamaz bir gerçektir. Topyekun değerlendirdiğimizde, nesillerimizin tarihimizi, kültürümüzü ve dünyaya nizam veren medeniyetimizi yeniden tanıması için oluşturulan eğitim ortamları, eğitim müzeleri; ezberci eğitimin çıkmaz sokaklarında kaybolan gençlerimizi, geçmişten aldıkları ilhamla, geleceğe daha donanımlı hazırlamamızda ve onların içindeki gücü keşfetmesine yardımcı olacaktır “ dedi.

Milletimizin kutlu medeniyet yolculuğunda 2023, 2053 ve 2071 hedeflerini tam isabetle tutturacak gençlerimizi, çocuklarımızı bugünden geleceğe bu istikamette hazırladıklarının altını çizen Turan Akpınar,

“Bu protokollerle öğrencilerimizin ilimizdeki müzelere erişimini kolaylaştırmayı, öğrencilerimizde kültür ve tarih bilinci oluşturmayı amaçladık. Buradan bir kez daha öğretmenlerimizi ve öğrencilerimizi bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Adana Eğitim Müzesi ile birlikte protokol imzaladığımız ilimizdeki diğer müzelerimizi ziyaret etmeye davet ediyorum

Bu vesile Adana Eğitim Müzesi’nin kurulması kapsamında desteklerini esirgemeyen Sayın Valimize şükranlarımı sunuyorum. Emeği geçen eğitim camiamızın kıymetli neferlerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Adana Erkek Lisesi’nde açılışını gerçekleştirdiğimiz Adana Eğitim Müzesi’nin ilimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. “ dedi.


Valimiz Sayın Mahmut Demirtaş ise açılışta yaptığı konuşmada Adana Eğitim Müzesi’nin, gençlere ve çocuklara milli ve kültürel değerlerimizin pekiştirilmesinde, eğitim tarihimizin gün ışığına çıkarılıp geleceğe aktarılmasında önemli katkılar sağlayacağını dile getirdi. 


1883 yılında hizmete giren ve Anadolu’da kurulan ilk tam teşkilatlı mektep unvanını taşıyan bu binanın bir bölümünün Adana Eğitim Müzesi olarak kullanılacak olmasının kendileri için bir kıvanç meselesi olduğunu ifade eden Valimiz Sayın Demirtaş, Adana Eğitim Müzesi’nde, başta geçmiş dönemlere ait eğitim materyalleri olmak üzere, fotoğraflar, video kayıtları gibi eğitim tarihi açısından değerli pek çok eserin ziyarete açılacağını belirtti.

Konuşmasının devamında ise Valimiz Sayın Demirtaş,  ‘’Bu sayede her biri ayrı bir eğitim kurumumuzda korunmaya çalışılan eserler,  tek bir çatı altında toplanmış olacak ve uzman ellerde muhafaza edilip ömürleri uzatılacaktır. Milletlerin medeniyet yolculuklarının göstergesi müzelerdir. Müzeler, milletlerin dünden bugüne, bugünden geleceğe tarih ve kültür serüvenini en net bir biçimde görebileceğimiz müstesna mekânlardır.


Geçmişten bugüne birçok medeniyete ev sahipliği yapmış önemli tarih ve medeniyet duraklarından biri olan Adana’da, kültür ve turizm alanında çok önemli çalışmalar yapmaktayız.   

Geçen mayıs ayında 1. etabının açılışını yaptığımız ve tamamlandığında Orta Doğu’nun en büyük müze kompleksi olacak olan Adana Kent Müzesi bunların başında yer almaktadır. Bugün de Eğitim Müzemizi Adana’da hizmete açıyoruz.’’ dedi.


Eğitim tarihimiz açısından fevkalade önemli olan eğitim müzelerinin, yıllar içerisinde geçirdiğimiz değişim ve dönüşümden yapacağımız çıkarımlarla geleceğe daha güvenle bakma fırsatı sunacağını dile getiren Valimiz Demirtaş, müzenin oluşturulmasında emeği geçenlere teşekkür etti. 

 

 

Konuşmaların ardından Valimiz Mahmut Demirtaş ve beraberindekiler, müzenin açılış kurdelesini hep birlikte keserek yıllar önce dondurulmuş hayvanlar, eski laboratuar deney aletleri, piyanolar, kitap, dergi, rehber, broşür, katalog, fotoğraf, video film ve tarihi dokümanların yer aldığı müzede incelemelerde bulundular.

 

03-01-201803-01-201803-01-201803-01-201803-01-2018

DÖŞEME MAH. MEHMET NURİ SABUNCU BUL. HÜKÜMET KONAĞI SİTESİ NO 53 01130 SEYHAN / ADANA - 0 (322) 200 9100 / 0 (322) 200 9200

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.