Çanakkale Zaferi, tarih boyunca bağımsızlık, hürriyet ve vatan sevgisi uğruna savaşmaktan çekinmeyen Türk Milletinin sarsılmaz birlik ve beraberliğinin en güçlü nişanesi; tarihten silinmek istenen bir milletin, bütün imkânsızlıklara rağmen vatanını korumak için verdiği milli mücadelenin destanıdır.
Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasına zemin hazırlayan ve aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin de temellerinin atıldığı bu şanlı zafer, Türk Milletinin bağımsızlık yolunda fedakârlığının, inancı uğrunda şehadet kararlılığının kanıtıdır.
Vatan, atalarımızın bize emanetidir. O atalarımız ki; kimi şehit kimi gazidir. Bu topraklar, bu bayrak o şehit ve gazilerin hayatları pahasına kazandıkları ve bize miras bıraktıkları kutsal birer değerdir. Bu değerlerin her biri bir milleti var eden, yaşatan değerlerdir. Toprak, bayrak ve millet denilince akla ilk gelen isimlerden biri de Çanakkale’dir. Şehit ve gazilerimizin şahlanarak yedi düvele başkaldırdıkları ve zaferlerini taçlandırdıkları yerin adıdır, Çanakkale.
Ne mutlu bizlere ki Çanakkale gibi bir destana, Çanakkale’nin bıraktığı bir yerliliğe sahibiz. Çanakkale; İstiklâl harbimizin mayası, en gür sedası, ruha yansıması ve topraklarımızın helâl kalmasıdır. Çanakkale, mayası İslam’la yoğrulmuş yüce milletimizin tarih sahnesinden silinme tehlikesinin bertaraf edilmesidir. Bu millet: “Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var.” diyerek, ufuk sınırlarını imanıyla çizmiş, var olmanın vatan sahibi olmakla mümkün olacağını bilen bir millettir. Bu millet; dünyadaki diğer milletlerden farklı olduğunu bilen, imanı sayesinde bir vatan sahibi olduğunu unutmayan, özgürlüğü ve bağımsızlığı ibadetlerinin tamamlayıcı unsuru olarak gören bir millettir.
Şiirlerini kalemiyle değil, imanıyla yazan büyük şair Mehmet Akif Ersoy, "Vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor, Bir hilâl uğruna, ya Rab, ne güneşler batıyor!" dizeleriyle, Çanakkale’yi en etkili, en sahici yönleriyle bize anlatır. Mehmet Akif biliyordu ki Çanakkale geçilseydi bugün bu topraklar, bu çocuklar, bu anne ve babalar, kardeşler, işyerlerimiz, umutlarımız, geleceğimiz olmayacaktı. Bugün sahip olduklarımızın tesadüfen bizim olduğuna inanıyorsak büyük bir gaflet içindeyiz demektir. Sahip olduğumuz her şeyin bedeli ödenmiştir, sahip olduklarımıza gereken önemi vermiyorsak bedel ödeyenlere borçlu olduğumuz asla unutulmamalıdır.
Bu savaşın önemini anlamamız için şu dizeleri iyi düşünmemiz yeterlidir. Merhum Akif “Çanakkale Şehitlerine” adlı şiirinde durumu şöyle özetler:
Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor tevhidi,
Bedri’n aslanları ancak bu kadar şanlı idi.
Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın,
‘’Gömelim gel seni tarihe’ ’desem, sığmazsın.
...............
Ey şehit oğlu şehit, isteme benden makber,
Sana ağuşunu açmış duruyor Peygamber.
Verdiğimiz 250 bin şehidin ulvi kanlarıyla çizilen tarihimizin en yüce şeref ve gurur tablolarından birisi olan Çanakkale Zaferi, alınması gereken derslerle doludur. Ecdadımızın canları pahasına koruduğu bu vatan, bize bırakılmış bir miras değil, muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkartarak gelecek nesillere aktarılacak en kutsal emanettir.
Bugün huzur ve güven içerisinde yaşadığımız bu topraklarda bizlere düşen görev, her türlü hile ve tuzağa rağmen kardeşçe bir ve beraber yaşama arzumuzu, vatanımızı ve bağımsızlığımızı aynı kararlı irade ile korumaktır.
Bu duygu ve düşüncelerle Çanakkale Zaferi’nin 104. yıldönümünde gösterdikleri eşsiz mücadelenin bilinciyle, başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, ebediyete intikal eden tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.
Veysel DURGUN
İl Milli Eğitim Müdürü