Avrupa Birliği tarafından Türkiye'deki Mülteciler İçin Mali Yardım Fonu (FRIT) kapsamında finanse edilen ve Alman Kalkınma Bankası (KfW) tarafından Milli Eğitim Bakanlığı iş birliği ile uygulanan Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi (SEUP) kapsamında, 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Şenlikleri düzenleniyor.
Adana İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar KOÇAK, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Korkut KOÇAK ve Milli Eğitim Bakanlığı temsilcileri Adana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde gerçekleşen SEUP 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Şenliği'nde öğrencilerle birlikte yeni dönemi açtılar. Atölye gezileri, sergi alanı açılışı ve çeşitli etkinliklerin yapıldığı şenlikte öğrenciler sosyal uyum faaliyetleriyle eğlendi.
"Daha Öğrenecek Çok Şey Var!"
Mesleki ve teknik eğitimin kalitesinin artırılmasına, kamu ve özel sektör arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesine, Türkiye'de mesleki ve teknik eğitim veren liselerde eğitim gören öğrencilerin eğitime erişimine ve devamına destek vermekten sosyal uyuma kadar geniş bir yelpazede yer alan SEUP'un bu eğitim ve öğretim dönemindeki sloganı "Daha Öğrenecek Çok Şey Var!". Teknolojinin ilerlemesi ile farklı iş kollarının ortaya çıkmasını, bilişim alanının gelişmesiyle doğan yeni çalışma alanlarını, istihdamda artan teknik eleman ihtiyacının karşılanmasını odağa alan SEUP, değişen dünyayı ve sektör ihtiyaçlarını takip ediyor; iş hayatına bu ihtiyaçlar doğrultusunda işgücü yetiştiriyor ve mezunların istihdama katılmaları için ortamlar hazırlıyor.
SEUP 2022 ? 2023 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Şenlikleri, orta öğretim öğrencilerinin eğitim sistemine katılımının sağlanması, mesleki ve teknik eğitimin cazip hale getirilmesi, yeni eğitim öğretim yılına başlarken motivasyonlarının artırılması, öğrenci ve okul yönetimi arasında olumlu bağlar kurulması, özel sektör temsilcilerinin öğrencilerle bir araya gelmesi ve mesleki eğitim atölyelerinin tanıtımının yapılması hedeflenmektedir. Şenlikler Adana'nın yanı sıra Bursa, Gaziantep, Hatay ve Şanlıurfa'daki SEUP pilot okullarında yapılıyor. Her ilde bir okul, SEUP 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Şenlikleri'ne ev sahipliği yapıyor. Şenliklerde öğrenciler, takım oyunları oynama, müzik ve sanatın iç içe olduğu etkinlikler yapma, mesleklerinde başarılı olan kişilerle bir araya gelme ve atölyelerinde ürettikleri ürünleri tanıtma fırsatı buluyorlar.
SEUP Projesi mesleki ve teknik eğitimin güçlendirilmesi için gerçekleştirdiği çalışmalar ile istihdama destek sağlamakta; bölgesel ve ulusal kalkınmaya katkı vermektedir. "SEUP II" olarak adlandırılan bu yeni süreçte, ilk proje kapsamında yer alan 8 pilot ile Ankara, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mardin olmak üzere 7 il daha eklenmiş ve pilot il sayısı 15'e ulaşmıştır.
SEUP II sonunda, projenin başından bu yana 15 ilde bulunan toplam 112 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, ihtiyaç duydukları son teknoloji ekipmanlar, makineler ve eğitim kitleriyle yenilenmiş olacak. Yenilenen 112 okul, eğitim hizmetlerine son teknolojik ürünlerle donanımlı atölyelerinde devam edecek.
Ayrıca, SEUP I ve SEUP II projelerinin sonunda on binlerce öğrenci öğle yemeği, ulaşım, kıyafet ve temrinlik desteği ile sosyal uyum faaliyetlerinden yararlanacaktır.