Suriyeli Öğrenciler Geçici Eğitim Merkezlerine Kavuştu
Adana’da Kamp Dışında Yaşayan Suriyeli Çocuklara Eğitim İmkanı Sağlayacak Olan "Yüreğir İMKB MTAL Geçici Eğitim Merkezi" Törenle Açıldı.
UNICEF tarafından desteklenen Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti’nin finansal desteği ile AFAD tarafından yapımı gerçekleştirilen ve Milli Eğitim Müdürlüğümüze devredilen eğitim merkezinin açılışı yapıldı.
Törenin açılışında konuşan Suriyeli bir öğrenci, "Benim gibi birçok insan ‘sonumuz geldi’ diye bağırdı; ama bilmediler önlerinde yeni bir hayat var. Bilmediler Türkiye gibi bir devlet bizi kardeşleri gibi sayarlar ve severler. Bilmediler ki serbest bir millet olacaklar Türkiye’de. Ben bu insanlardan biriyim. Herkes kendine göre ıstırap çekti. Biz okula gidiyorduk ama savaş çıktı diye herkes bir yere çekip gitti. Okuldan, okumaktan uzak kaldık; ama Allah’a şükürler olsun karşımıza Türkiye çıktı ve bize yardım etti." Şeklinde konuştu. Öğrencinin konuşması protokol üyelerinden alkış topladı.
"EĞİTİM BU ÇOCUKLAR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"
Daha sonra konuşan UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle, açılışı yapılan okulun 2 binden fazla çocuğun eğitimini sürdürmesine veya eğitimlerine kaldıkları yerden devam etmesine katkı sağlayacağını ifade ederek, "Bu çocukların geleceği için eğitimin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Eğitim sadece onlar için değil Suriye’nin, bu bölgenin geleceği için çok önemlidir. Türkiye, ülkelerindeki şiddetten kaçak Suriyeli insanlara desek vermek için çok çaba sarf etti. Suriyelilere karşı hem devletin hem de Türk halkının ne kadar cömert olduğuna hepimiz şahitlik ettik." dedi.
"EĞİTİM VEREMEDİĞİMİZ HER ÇOCUK VİCDANIMIZI SIZLATIYOR"
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük ise, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun gösterdiği hedef doğrultusunda hiçbir Suriyeli öğrencinin açıkta kalmaması için çalışmaları sürdürdüklerini dile getirerek; "Bugün itibariyle sistemin içerisinde 260 bine yakın öğrenci var. Eğitim sisteminin içerisine dahil edemediğimiz ve kaybettiğimiz her çocuğun bizim vicdanımızı ve yüreğimizi sızlattığı gibi bütün Avrupa’nın, Amerika’nın ve yabancı heyetlerin de yüreğinin sızlamasını bekliyoruz. Biz yıl içerisinde bizimle işbirliği yapan kuruluşların da gayretleriyle, sistemin içerisine dahil etmediğimiz öğrenci kalmayacaktır ve bütün çalışmalarımız da bu yönde ilerleyecektir. Sadece Adana´da 13 geçici eğitim merkezinin olduğunun bilinmesini istiyorum”dedi.
"SURİYELİ MÜLTECİLER AB’NİN TEMELİNİ KÖKÜNDEN SARSTI"
Nüfus, Mülteci ve Göç İşlemlerinden Sorumlu ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Anne C. Richard da, boğularak hayatını kaybeden ve plaja vuran çocuğun görüntüsünün herkesin aklında olduğunu ifade ederek, "Yüz binlerce Suriyeli mültecinin Avrupa’ya gidiyor olması AB’nin temellerini kökünden sarstı. Bu sırada bir ülke, Türkiye, Suriye’den iki milyondan fazla mülteci ve dünyanın her yerinden binlerce misafire kucaklarını açmış durumda. Türkiye bunu çok cömertlikle bütün ülkelere örnek teşkil edecek şekilde gerçekleştiriyor. Türkiye bu doğrultuda Suriyelilere birçok alanda destek verdi. Bunları yerine getirirken Suriyeli vatandaşların uzun yıllar boyunca evlerinden uzak kaldıklarını ve farklı ihtiyaçlarının da olabileceğinin farkına vararak, en çok ihtiyaç duyabilecekleri bir alan olan eğitimde de onlara bir destek sundu. Türkiye Cumhuriyeti, Suriyeli çocukların örgün eğitime dahil olabilmesi için imkanlarını seferber etti. Geçici Eğitim Merkezleri ile bu konuyu gerçekleştirmeyi amaçladı; ancak yüz binlerce öğrencinin yerleştirilmesi güçlü ve yüksek bir çaba gerektirdiği aşikar olan bir konudur. Dolayısıyla iş birliğine açık bir şekilde farklı hükümetlerle, STK’larla ve UNICEF ile bu doğrultuda işbirliği gerçekleştirildi." diye konuştu.
"ADANA’NIN EĞİTİM İHTİYACINI BİRLİKTE KARŞILAYALIM"
Başbakan Başdanışmanı Murtaza Yetiş de, hala bazı ülkelerin Suriyelilere kapılarını açmadığını ve sınırlarından kendilerine doğru kaçan insanları çeşitli zulümlerle tekrar geriye gönderdiğini görmekten üzüntü duyduklarını vurgulayarak; "Türkiye’deki Suriyeli sayısı yaklaşık 2 milyon 200 bin civarında ve bunun 250 bini kamplarımızda misafir ediliyor. Bu kampların günlük harcaması 2 milyon 750 bin TL. Bu okulun yaklaşık 3 milyonluk bir maliyeti var. Bu şu anlama geliyor; biz AFAD kamplarında harcadığımız parayla bir okul yapabiliriz. Türkiye olarak üzerimizdeki yükün ağırlığını hepimiz birlikte görüyoruz. Bu da çok daha büyük adımlar atmamızı zorunlu kılıyor. Buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum. UNICEF Türkiye Temsilcisi Sayın Philippe, Türkiye genelindeki eğitime ihtiyacı olan çocuklardan bahsetti. Sadece Adana’da bulunan ve eğitime alamadığımız çocuklarımızı önümüze koyduğumuzda UNICEF, ABD yetkilileri, Türkiye Hükümeti temsilcileri burada; buyurun bu 3 değerli temsilci vasıtasıyla Adana’nın bütün eğitim ihtiyacını birlikte karşılayalım." ifadelerini kullandı.
"SURİYELİ ÖĞRETMEN MAAŞINI 900 LİRAYA ÇIKARDIK"
Valimiz Sayın Büyük ise açılışta yaptığı konuşmada, Adana’da 130 binin üzerinde Suriyeli misafir bulunduğunu belirterek, "Bunlardan 15 bin civarındaki çocuğumuza eğitim imkanı verebiliyoruz. Yapılan desteklerle en kısa süre içerisinde bunları artırma hedefindeyiz. Sayın Müsteşarım bir müjde vermek istiyor. Müjdeyi de bana bıraktı. Kamp dışındaki öğretmenlerimize şimdiye kadar 600 TL´lik bir ödeme yapıyorduk. Bu aydan itibaren UNICEF ile yapılan mutabakat çerçevesinde bunu 900 liraya çıkarmış durumdayız. Hayırlı uğurlu olsun." dedi.
Konuşmalarının ardından "Yüreğir İMKB MTAL Geçici Eğitim Merkezi"nin açılış kurdelesi kesildi.
Daha sonra protokol üyeleri sınıfları gezerek, Suriyeli öğrencilere çanta, kitap ve kırtasiye malzemesi dağıttı.
Valimiz Sayın Mustafa Büyük, merkezin açılışının ardından Adana Milletvekilleri Fatma Güldemet Sarı, Mehmet Şükrü Erdinç ve Başbakan Başdanışmanı Murtaza Yetiş ile birlikte İl Milli Eğitim Müdürümüz Turan Akpınar Yüreğir İlçesi Yeşilbağlar Mahallesi´nde yaşayan Suriyeliler ile bir araya gelerek, onların taleplerini dinleyip, onlarla bir süre sohbet etti.