Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Eğitimine Yönelik
Koordinasyon Toplantısı Yapıldı
İlimizde düzenlenen ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün ev sahipliği yaptığı Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Eğitimine Yönelik Koordinasyon Toplantısı Seyhan Oteli Toplantı Salonunda yapıldı.
İki gün süren toplantı programı kapsamında, katılımcılar Suriyeli öğrencilerin eğitim aldığı okulları ziyaret ederek alan incelemesinde bulundular.
Türkiye’de geçici koruma kapsamında bulunan Suriyeli öğrencilere yönelik olarak; Bakanlığımıza bağlı okullar ve kurumlarda sunulan eğitim hizmetlerini geliştirmek, bilgileri paylaşmak, karşılaşılan güçlüklere çözüm önerileri üretmek, fikir alışverişinde bulunmak, Suriyeli öğrencilere yönelik projeleri ve bakanlık birimlerinin hizmet alanındaki faaliyetlerini değerlendirmek amacıyla düzenlenen toplantı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci başkanlığında yapıldı.
Vali Yardımcımız Kadir Okatan’ın da katıldığı Koordinasyon Toplantısı; Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Cem Gençoğlu, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Ali Rıza Altunel, daire başkanları ve yabancı öğrencilerin yoğun bulunduğu 23 ilin milli eğitim müdürlerinin de katılımıyla gerçekleşti.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürümüz Turan Akpınar, “Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün verilerine göre ilimizde 5-17 yaş aralığında olan 53.288 Suriyeli eğitim çağındaki nüfusun kademeli olarak Bakanlığımıza bağlı resmi okullara kaydedilmesi çalışmaları devam etmektedir. Şu anda ilimizde 408 resmi okulumuzda, 5.058 Suriyeli öğrenci eğitim görmektedir.22 Geçici Eğitim Merkezimizde ise 14.195 öğrenci öğrenim görmekte olup İlimizde toplam eğitime erişen Suriyeli öğrenci sayısı 19.345’tir.”
Akpınar, Suriyeli çocukların Türk eğitim sistemine entegrasyonu kapsamında 243 Türkçe öğretmeni ve 22 rehber öğretmen ile birlikte 547 Suriyeli eğitmenin görev yaptığını aktardı.
İl Göç İdaresi Müdürlüğünden Sorumlu Vali Yardımcımız Kadir Okatan ise Türkçeyi yetişkin Suriyelilerden ziyade genellikle çocuklarının öğrendiğini dile getirerek, “Bu eğitimler inşallah ileride Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin de temelini oluşturacaktır. Dil önemli bir araçtır. Aynı zamanda bu geçirdikleri süre içerisinde tüm çocukların temel eğitimden faydalanmaları, ister misafir statüsünde, ister geçici koruma statüsünde olsun, isterse de eğitim amacıyla gelmiş olsun, çok önem arz ediyor.” diye belirtti.
Müsteşar Yardımcımız Ercan Demirci; Türkiye’de 193 bin Suriyeli öğrenci bulunduğunu belirterek, gelecek sene ekstra olarak minimum 150 bin civarında öğrencinin bu rakama ekleneceğini açıkladı.
Sayın Demirci ayrıca gerekli altyapıyı sağlayamadan Suriye problemiyle karşılaştıklarını ancak eğitim operasyonunun başarıyla yürütüldüğünü vurgulayarak şu bilgileri aktardı:“Bir önceki sene okullarımızda 44 bin öğrenci varken şu an 193 bin öğrenci var. Sahada yaklaşık 5 bin 990 öğretmen Türkçe eğitimi veriyor. İlave öğretmenlerimizle beraber neredeyse 10 bine yakın kadrolu veya sözleşmeli öğretmenimizle beraber seneye minimum 150 bin civarında ekstra öğrencinin gelmesini bekliyoruz. Bizim açımızdan yönetilmesi zor ve riskli bir operasyon. Avrupa devletleri 200-300 bin insanı kendi ülkelerine salt mülteci olarak almaya imtina ederken biz ülkemize almanın ötesinde en mahremimize, çocuklarımızla beraber aynı sınıfa bu çocukları alıyoruz, almak durumundayız; bu çocuklar bizim de çocuklarımız; fakat bunu iyi yönetmeliyiz. Hem sistemimize dahil ettiğimiz çocuklar ve aileleri açısından hem de kendi çocuklarımız açısından. Bu işin gerekliliklerini gerçekleştirmediğimiz takdirde hem sosyolojik hem siyasal hem ekonomik hem de pedagojik anlamda büyük sorunlar yaşayabiliriz.” dedi.
Konuşmaların ardından bütün katılımcılar Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Eğitimi ile ilgili sunum yaptı.